• Veilig en verantwoord rijden, ECOdrive draagt bij aan uw duurzame bedrijfsreputatie
 • Duurzaam partnership voor veilige mobiliteit en beheerst rijgedrag
 • “Het Nieuwe Rijden” implementeren, ECOdrive ontzorgt
 • Duurzaam brandstofgebruik, voor uw en onze omgeving
 • ECOdrive laat ons met de techniek van morgen vandaag al groener rijden
 • ECOdrive, de beste totaaloplossing voor voertuigtoepassingen voor bouw- en werkverkeer
 • Een lagere schadelast, lager aantal schadegevallen en minder onderhoud, ECOdrive helpt u
 • ECOdrive maakt efficiency, kostenbesparing en duurzaam ondernemen in één mogelijk
 • Duurzaam mobiliteitsmanagement door veilig- en uitstoot bewust wagenparkbeleid met ECOdrive

06-06-2012 - Snelheidsslot wel mogelijk, zowel technisch als praktisch

Het snelheidsslot, dat bijdraagt aan het voorkomen dat automobilisten te hard rijden, blijkt fraudegevoelig te zijn aldus Minister van Infrastructuur en milieu Melanie Schultz van Haegen en ziet voorlopig dus af van de invoering ervan, volgens de Telegraaf

Onderzoek DTV consultants naar snelheidsslot

De afgelopen maanden is uitvoerig getest met auto's die zijn uitgerust met een snelheidsslot. Wat blijkt de toepassing die gebruikt is tijdens het onderzoek is fraudegevoelig en werkt technisch niet naar behoren:

 • Aangegeven snelheid is niet nauwkeurig en wijkt vaak af
 • Met cruisecontrol is het snelheidsslot te omzeilen
 • Werkt maar op een beperkt aantal voertuigen met een elektronisch gaspedaal
 • Werkt niet op voertuigen zonder elektronisch gaspedaal
 • Verkeerde maximum snelheid wordt aangegeven door de GPS-apparatuur
 • Het snelheidsslot is eenvoudig los te koppelen van het gaspedaal


Naast deze technische problemen werd geconcludeerd dat:

 • Gedragsverandering  niet bewerkstelligd word en mensen  terugvallen in het oude patroon bij verwijdering van het snelheidsslot
 • De alertheid op snelheidslimieten minder werd

Besluit minister

Al met al redenen dat de invoering van het snelheidsslot, volgens Minister van Infrastructuur en milieu Melanie Schultz van Haegen en diverse branchegenoten binnen de automotive branche, op dit moment nog niet aan de orde is. Het betreft een complexe innovatie dat op dit moment nog doorontwikkeld moet worden om landelijke brede inzetbaarheid met volledige praktische functionaliteit mogelijk te maken. Het volledige rapport aangaande de proef met het snelheidsslot staat weergegeven onderaan deze pagina.

In het onderzoek word gesuggereerd dat de deelnemende organisatie aan de proef de enige is die toepassingen ontwikkeld voor het snelheidsslot. Dit is in de praktijk niet waar, immers ECOdrive is al jaren bezig met deze ontwikkeling. Het product van ECOdrive is op dit moment zowel technisch als praktisch perfect werkend en niet onderhevig aan de in het onderzoek genoemde bezwaren.

Betekent dit dat het snelheidsslot (ISA, Intelligent Speed Adaptation) nog niet mogelijk is?

Het antwoord hierop is NEE. Technisch is het mogelijk alle voertuigen variabel te begrenzen afhankelijk van de geldende snelheidslimiet. Er zijn diverse aanbieders bezig met de ontwikkeling, echter ECOdrive is het meest vergevorderd met deze innovatie en loopt eigenlijk nog maar tegen één praktisch probleem aan namelijk het 100% up-to-date houden van de geldende maximum snelheden op de wegenkaart. Alle overige technische problemen die in het uitvoerige onderzoek naar voren zijn gekomen zijn bij ECOdrive niet aan de orde, deze zijn door de jarenlange ervaring met begrenzen al in een vroeg stadium van de ontwikkeling verholpen. Juist met deze kennis en de technische implementatie daarvan onderscheid ECOdrive zich van haar concurrenten.

Hoe gaat ECOdrive om met de eerder genoemde problemen?

ECOdrive is de enige aanbieder die alle voertuigen (Zowel met- als zonder elektronisch gaspedaal) kan begrenzen, waarmee nauwelijk te frauderen valt en u verzekerd bent van het juiste effect; namelijk notoire hardrijders kunnen alleen nog maar rijden volgens de geldende maximum snelheid. Het omschreven probleem dat de cruisecontrol het snelheidsslot kan omzeilen is bij ECOdrive niet van toepassing omdat het product het niet toestaat om een snelheid aan te nemen die hoger is dan de ingestelde maximumsnelheid. Het is daarom niet mogelijk om met de cruisecontrol te accelereren naar een hogere snelheid.
Eveneens kunt u met ECOdrive de acceleratie en de gaswaarde verminderen waardoor u tevens verzekerd bent van rustig accelereren en correct rijgedrag. Wat beschouwd kan worden als een positief neveneffect dat met het snelheidsslot bewerkstelligd kan worden.

Praktijkprestaties ECOdrive met snelheidsslot

ECOdrive heeft met een uitvoerige test in Leiden in samenwerking met de Universiteit van Delft bewezen dat het snelheidsslot door gebruik te maken van ISA zowel technisch als praktisch haalbaar is. Echter het registreren en up-to-date houden van de juiste snelheden blijkt een lastig en tijdrovend verhaal waar de organisatie zich op dit moment over buigt om dit aspect zo efficiënt en gebruiksvriendelijk mogelijke wijze te verhelpen.

Rijgedragsbeïnvloeding op de lange termijn

ECOdrive begrenst voertuigen al sinds 1997 en concludeert dat bestuurders die langdurig rijden met een ECOdrive begrenzer op de lange termijn rijgedragsverbetering realiseren. Dit houdt in dat bestuurders ook zonder begrenzer rustiger en beheerster rijden nadat zij gewend zijn geraakt om te rijden met een ECOdrive begrenzer. Bestuurders die rustiger en beheerster rijden door begrenzing en de maximum snelheden aanhouden hebben aantoonbaar kleinere kans op ongelukken.

Voor meer informatie over de technische toepassing of over de uitkomsten van het onderzoek kunt u contact opnemen met ECOdrive.

Relevante artikelen  
Mobility Network: Snelheidsslot voor notoire hardrijders
BNR: Geef mij zo'n snelheidsbegrenzer?
DTV consultants: PDFlogo

 

Banner ECOdrive

Lees de pdf Lees de pdf